BLOG

Blatnjavi zapisi
Kada svoj posao radiš s ljubavlju, onda voliš pričati o tome.

loncarska radionica izgradnja

Nakon potresa, razmišljali smo o opciji odlaska iz Petrinje

Cijela priča izgradnje radionice i Muzeja lončarstva krenula je prije tri godine, a prošle godine započeta je izgradnja. Nakon potresa, moja obitelj i ja razmišljali smo o opciji odlaska iz Petrinje s obzirom da svi živimo od lončarskog obrta. Ipak, odluku smo promijenili nakon što se na inicijativu riječkih poduzetnika pokrenuo lanac dobrote koji putuje iz Rijeke, preko Zagreba pa sve do Petrinje.

Naime, nakon razornog potresa u prosincu 2020. godine u kojem nam je uništeno dosta skupe opreme, riječki poduzetnici pokrenuli su inicijativu za pomoć našoj lončarskoj radionici Petrinji pod sloganom „Ne dam da život stane!“. Cilj im je obnoviti oštećenu gospodarsku zgradu i strojeve te mi pomoći u nastavku rada kroz pronalazak tržišta za plasman svojih proizvoda.

Prije potresa sam već otkupio novu lokaciju na koju sam trebao preseliti poslovanje i u dogledno vrijeme otvoriti Muzej lončarstva. Izradio sam dokumentaciju za novi objekt i prije potresa betonirao temelje buduće radionice, pokraj stare drvene kuće za koju sam prethodno ishodio dokumentaciju za obnovu, s namjerom da postane dio kompleksa Muzeja lončarstva. Također, na navedenoj lokaciji nalazi se zgrada u kojoj su planirani uredi poslovne namjene obrta te dvije udruge koje se bave revitalizacijom lončarstva.

Ideja pokretanja radionice i Muzeja nastala je iz želje da se stari zanat spasi od odumiranja, a razorni potres najavio je upravo to – kraj lončarstva u petrinjskom kraju.

Potaknuti ovom pričom, riječki poduzetnici udružili su se u projektu obnove, vođeni mišlju da treba obnavljati život, a ne samo zgrade. Pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava kupnjom naših proizvoda iz donatorske kolekcije. Redovna cijena proizvoda je uvećana kako bi se od prikupljenih sredstava 50% prihoda moglo koristiti za izgradnju radionice i muzeja, dok je preostalih 50% iznosa namijenjeno trošku izrade proizvoda. Artikli iz donatorske kolekcije imat će apliciran logo humanitarnog projekta i bit će dostupni za preuzimanje po završetku izgradnje radionice, kada zajedničkim snagama proizvodnja bude ponovo pokrenuta. Tom gestom donatori će neposredno sudjelovati u obnovi ovog najstarijeg petrinjskog zanata te biti pokretači budućeg gospodarskog razvoja potresom pogođenih područja.

Beskrajno sam zahvalan riječkim poduzetnicima i svima koji su se uključili u ovu akciju. Ono što garantiram je da mi nećemo biti posljednja karika u tom lancu i upravo zbog toga je ideja da se projekt nastavi kroz lončarske radionice koje će se održavati u objektu koji bismo obnovili za potrebe prezentacije lokalnih proizvoda te kroz objekt koji bi postao svojevrstan poduzetnički inkubator.

Valentino Valent, vlasnik obrta VaL.